2005.06.13.
"A Nagy Könyv" vetélkedő képei ››
2005.06.07.
A vendég: Sohonyai Edit írónő ››
2005.05.07.
Könyvtárhasználati bemutató óra ››
2000-2005.
Könyvtári Kreatív Klub ››
2003-2005.
Könyvtári szakórák ››

Babakészítés textilből

Alapanyagok, kellékek:

Hurkapálca (fagyal- vagy orgonavessző még jobb), vatta, kisméretű zokni, ruhaanyag, tű, cérna, flitter vagy gomb, olló. A babák „alapját” én készítettem el.
Hurkapálcából formáztam meg a testét. Egy kb. 20 cm-es és egy 15 cm-es hurkapálcát kereszt alakban fonallal rögzítettem. A fej kitömött zokniból készült, majd ruhaanyagokkal körültekertem a hurkapálcát és végül fonállal jó szorosan rögzítettem.

A foglalkozás menete:

Kiosztottam a baba vázát és mindenki választott ruhaanyagot vagy saját anyagával dolgozott. Az előző foglalkozások egyikén már megtanult fércöltéssel adtuk meg a szoknyarész formáját. A téglalap alakú ruhaanyagot fércelés után össszehúztuk és a baba derekára kötöztük.
A szemeket flitter vagy gomb felvarrásával alakítottuk ki. A száját filccel rajzoltuk meg. A hajat fonálból készítettük és egy-két laza öltéssel rögzítettük. Copfot fontunk és masnit kötöttünk bele. A baba fejére a szoknya anyagával azonos kendő került.
Az így elkészült babát még díszíthetjük indiánfonatos derékövvel, fülbevalóval és gyöngynyaklánccal. A menyasszony baba kezébe készíthetünk csokrot, a Piroska baba kezére pedig akaszthatunk kiskosarat. Jól felhasználhatók még díszítésre régi kitűzők, szalagok, csipke vagy madeira gallérok régi, kinőtt vagy egyszerűen megunt blúzunkról. Igazán szép és egyedi babák készülhetnek ily módon.